„ Zdrowo jemy-zdrowo żyjemy” – zajęcia kulinarne u „Żabek”

              29 października dzieci z grupy „Żabki” miały okazję sprawdzić się w roli kucharzy
i wykonały samodzielnie surówki z kapusty białej, kiszonej i pekińskiej. Przygotowanie tych pysznych potraw poprzedziła rozmowa na temat zdrowego odżywiania i wartości odżywczych owoców i warzyw.


Po umyciu rąk, warzyw i założeniu fartuszków przedszkolaki zabrały się do pracy. Z wielkim zapałem kroiły i tarkowały warzywa ( kapustę, marchewkę, jabłuszka i cebulkę). Po dodaniu przypraw i wymieszaniu wszystkich składników oraz uporządkowaniu stanowisk pracy nastąpiła podczas obiadu degustacja własnoręcznie przygotowanych potraw. Najbardziej smakowała dzieciom surówka z kiszonej kapusty i marchewki. Dzięki zajęciom kulinarnym przedszkolaki rozwijają nawyki racjonalnego i zdrowego odżywiania się. Mają możliwość przekonać się ,że to co zdrowe może też ładnie wyglądać i wyśmienicie smakować. Wspólne przygotowywanie posiłków uczy je nie tylko gotowania ale rozwija wyobraźnię, sprawność manualną, zapoznaje z zasadami savoir- vivre przy stole. To doskonała okazja do wzmacniania, współdziałania i przyjaźni między dziećmi. To fascynująca podróż do świata smaków, zapachów i kolorów, którą „ Żabki” rozpoczęły i to od nas dorosłych zależy jak się dalej potoczy…

Powodzenia!


Starsze wpisy